İHTİYAÇ TÜRLERİ
NEDİR NE DEĞİLDİR?
İhtiyaç değerlendirmesi, planlanması ve düzenlenmesinde 6 ihtiyaç türü (Burton & Meril, 1991) kullanılır. Bunlar, tasarımcılara toplanacak bilgi türünü belirleme ve ihtiyaçları sınıflamada bir araç olarak yardımcı olur.1-NORMATİF İHTİYAÇLAR
Ölçüte dayalı ihtiyaçlar denilebilir.Önceden belirlenmiş bir ölçüte dayalı olarak, var olan durum gözden geçirilir, değerlendirilir ve ortaya çıkan yetersizlikler bir gereksinim olarak belirlenilir. Yani elimizde belirlenmiş bir veri var bir de bizim yapabildiğimiz veri var.Eğer ki bizim yapabildiğimiz beceri standartın altındaysa normatif ihtiyaç ortaya çıkar.Benim şu an okuduğum Hacettepe Üniversitesinden mezun olabilmem için 4 yılın sonunda aldığım derslerin akts'sinin toplamının 240 olması gerekiyor.Benim toplam akts sayım 235 ise onu 240 tamamlamam gerekmektedir.Bu durumda normatif ihtiyaç ortaya çıkıyor.
2- KARŞILAŞTIRMALI İHTİYAÇLAR
Normatif ihtiyaçlara benzemektedir.Karşılaştırma yapılabilmesi için özelliklerin birbirine benzer olması gerekir yani bir standart üzerinden değilde kendine eş değer ölçüt üzerinden değerlendirilir.Karşılaştırılacak her iki gruba ait veriler toparlanıp eş değer olduğuna karar verilmelidir.Daha sonra da birbiri ile karşılaştırma yapılır.2015 yılı üniversite sınavına öğrenci hazırlamış iki dershanenin başarı oranının karşılaştırılması.Hangi üniversiteye kaç öğrenci yerleşmiş bu yerleşenlerden hangisi hangi dershaneden eğitim görmüş.
3- HİSSEDİLEN İHTİYAÇLAR
İsteklerimiz diyebiliriz.Bireylere nasıl bir sistem istedikleri sorulur ve ortaya çıkan sonuç, ihtiyaçlarımız olarak belirlenir.İhtiyaçları belirlemek için anketler ve kişisel görüşmelerden yararlanılır.Amaç, daha iyiye ulaşmaktır; bireylerin istekleri doğrultusunda.Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin başarı oranını artırmak için Bütünleme Sınavlarının kaldırıp kaldırılmaması üzerine bir öğrencilere anket çalışması yapılmasıdır.
4- İFADE EDİLEN İHTİYAÇLAR
Taleplerimizdir.Bradshaw(1972) ifade edilen ihtiyacı hissedilen ihtiyacın eyleme dönüştürülmüş hali olarak açıklamıştır.Herhangi bir şeye ihtiyaç duyan insanlar, bir araya gelerek o ürün ya da hizmete karşı ortak bir talep yaratırlar.Karşılaştığımız talebi uygulamaya dönüştürmektir.
Bir önceki ihtiyaç türündeki örneğin devamı olarak anket sonuçlarının uygulanmasıdır.Çoğunluğa bakarak sistemde değişiklik yapılması.
5-ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEN YA DA GELECEĞE İLİŞKİN İHTİYAÇLAR
Eldeki verilere dayalı olarak geleceğe ilişkin kestirmeler yapılır ve ileride ortaya çıkabilecek nitelikte ihtiyaçları karşılamak üzere önlemler alınmasıdır.
Çocukları için yatırım yapan anne ve baba.İlerleyen zamanda çocuğunun rahat ve güzel bir hayat sürdürebilmesini istediği ve bunu tek başına zor yapabileceğini tahmin ettiği için eğim konusunda ve maddi anlamda birikim yapmasıdır.
6-ACİL İHTİYAÇLAR
Çok fazla rastlanmayan, ancak sonuçları itibariyle yıkıcı etkiler taşıyan olaylardan etkilenerek belirlenen ihtiyaçlardır.Yarın sınav olduğunu öğreniyoruz ve çalışmak için vaktimiz kısıtlı elimizde notlar yok.Bu durumda acil ihtiyacımız yarın ki sınav ile ilgili notları edinmek ve çalışmak.
Kaynakça:
http://ihtiyacanalizi.blogspot.com.tr/
http://ogta.net/
0 yorum: